Hamuru kaçırırsanız pişi çöker! Lastik gibiyse sebebi belli, lezzet sıfırlayan yoğurma hatası

TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı TipiKahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri de şüphesiz pişidir. Pofuduk, yumuşacık ve doyurucu bir pişiye kim ‘Hayır’ diyebilir. Ancak pişinin lastik gibi olması hevesleri kursakta bırakabilir. Peki pişinin lastik gibi olmasına ne sebep olur? Bu tüyoları uygularsınız çıtır çıtır lezzeti şahane bir pişi hazırlayabilirsiniz. İşte damak çatlatan pişiye giden tüyolar.

Pişinin lastik gibi olmasının ana nedenlerinden biri hamurun çok fazla yoğrulması veya çok unlu olması olabilir. Bu hamurdaki glütenin artmasına neden olur. Öte yandan hamurun yeterince mayalanmaması da yoğun ve sert bir kıvam yaratır.

Pişiyi kızarttığınız yağ çok soğuk ya da çok sıcaksa pişinin istenilen yumuşaklığa ulaşmasını engelleyebilir. Tadı ve kıvamı yerinde bir pişi yapmak istiyorsanız, hamuru fazla yoğurmayı bırakın. Çünkü fazla yoğrulan hamurda gluten fazla gelişir ve bu da sert ve lastik gibi bir hamur olmasına yol açar.

Hamura fazla un eklemek de istediğiniz kıvamı size vermez. Un aldıkça hamur sertleşir. Yerinde bir pişi kıvamı için hamurun elinize yapışmayacak ancak yumuşak olacak şekilde ayarlanması gerekir.

Pişinin en kritik noktalarından biri hamurun mayasıdır. Pişi, mayalı bir hamurdan yapıldığı için eğer hamur düzgün bir biçimde mayalanmazsa hamurun içi yoğun ve lastik gibi kalır. Doğru mayalama yapmak için için hamurun iki katına çıkmasına özen gösterin.

Kızartma yağının sıcaklığı da hamurun yoğunluğuna ve kıvamına doğrudan etki eder. Kızartma yağı çok soğuk olursa hamur tüm yağı çeker, eğer çok sıcak olursa dışı çok hızlı kızarır içi çiğ kalır. Yağın ideal sıcaklığı yaklaşık 170-180 derece olmalı.

Lezzetli bir pişinin püf noktalarından biri her şeyin orta ayarda olması. Hamurunu ne çok ince ne çok kalın açmalısınız. Eğer çok ince açarsanız pişi hem çok sert hem de lastik gibi olur.

Pişi hamurunu özenle yoğurun. Yoğurduktan sonra en az 30-45 dakika boyunca mayalanmaya bırakın ve un eklerken çok dikkatli olun. Yağ sıcaklığından emin olamıyorsanız önden ufak bir hamur parçası atabilirsiniz. Eğer hamur hemen yüzeye çıkıp hafif kabarıyorsa ve hızlı yanmıyorsa doğru yoldasınız demektir.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”